Rozen snoeien

Het vroege voorjaar is de beste tijd om jouw rozen te snoeien. Zowel struikrozen als rozen op stam kan je al in maart beginnen een kappersbeurt geven.  En hierbij mag je aardig drastisch te werk gaan om te vermijden dat ze onderaan er nogal kaal gaan bij staan. Zelfs bij oude rozenstruiken mag je er rustig tot een 30 cm boven de grond de schaar in zetten. Zo dwing je ze in de zomer vol jonge scheuten uit te lopen.

Het magische getal dat je moet onthouden bij het snoeien van rozen, is 2 of desgewenst 3. Hiermee bedoel ik dat in eerste instantie je alle takken recht afknipt vlak boven de elke tweede (of derde) nieuw scheut. Meestal is dit ook de eerste scheut die naar buiten groeit. Door te snoeien boven een naar buitengerichte knop, zullen de nieuwe takken zich ook naar buiten toe ontwikkelen. Zo bekom je een mooie volle rozenstruik die maximaal zonlicht tot zich nemen.

Om diezelfde reden verwijder je vervolgens ook alle takken in het hart van jouw rozenstruik die teveel naar binnen groeien.

Wil je daarentegen juist een compacte rozenstruik, dan ga je omgekeerd te werk en snoei je een paar takken boven een naar binnen wijzende knop.