Veronica longifolia

Langbladige ereprijs

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Ereprijs is een gemakkelijke borderplant die 50 tot 120 cm hoog kan worden. Aan zijn stevige en weinig vertakte stengels prijken 25cm lange aren vol fijne, blauwe bloempjes van slechts een 7mm groot. Er zijn ook cultivars in andere kleuren zoals de Veronica longifolia cv Schneeriesin met sneeuwwitte bloempjes of de moeilijker te vinden Veronica longifolia cv Rosa Töne met roze bloemen.

Over de herkomst van zijn naam bestaat veel onenigheid. Sommige tongen beweren dat een Frankische koning na jaren geplaagd te zijn door een huidaandoening door deze plant genas waarna hij het de naam ereprijs opdraagde. Anderen wijzen het toe aan de krans van ereprijs die winnaars van grote Middeleeuwse tornooien kregen. De meest geloofwaardige verklaring is echter dat de botanicus Dodoens deze naam gaf aan het plantje omwille van zijn vele geneeskrachtige eigenschappen. Zo helpt de wilde soort van ereprijs (Veronica officinalis) tegen allerhande klachten van de lucht- of urinewegen en verzacht het tevens maagpijn en migraine.

We zeiden al dat ereprijs niet veeleisend is. Hij doet het zowel goed op een zonnige plaats als in halfschaduw, bjv. onder voldoende lichtdoorlatende bomen of als ondergroei van struiken. Hoewel hij het beter zal doen op zwaardere, lemige bodems is eigenlijk de enige echte vereiste dat de bodem vooral niet te droog mag zijn. Dit is ook weer een plant die het uitstekend doet aan de vijverrand. Ereprijs staat prachtig naast grijsbladige planten of tussen zachtgele bloemen zoals zonnehoed (Rudbeckia), geel duizendblad (Achillea) of gewoonweg margrieten (Chrysanthemum maximum). Het brengt ook mooi kleur in een strakke moderne tuin met siergrassen zoals zegge (Carex grayi) of de hangende zegge (Carex pendula). Wanneer hij op een winderige plaats staat, is het best om hem te ondersteunen in zijn groei. Tot slot kan je hem best om de 3 jaar scheuren om een mooie bossige bloem te behouden.