Verbascum chaixii

Oosterse toorts

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Verbascum chaixii is een andere tuinruis. Hij kan 60 tot 120 cm hoog worden. Uit zijn dik bladerrozet priemen stevige, ronde stengels met grote bloemenpluimen vol lieflijke bloempjes van een tweetal cm in doormeter.  De meest frequente variant Verbascum chaixii cv Album heeft witte bloempjes met een rood hartje, maar er bestaan ook varianten met andere bloemkleuren, zoals de gele Verbascum chaixii cv Sixten candles. Zijn Nederlandse naam heeft hij trouwens niet gestolen. Immers de Grieken en de Romeinen dompelden de bloemaren onder in olie of hars, waarna ze deze als fakkel of toorts konden gebruiken. Maar ook de Latijnse naam verwijst naar een typisch kenmerk van deze plant. Hoewel zijn bladeren bovenaan gewoon glad en groen zijn, is hun onderzijde lichtjes behaard met fijne witte haartjes, een beetje een beginnend baardje als het ware. Het Latijnse barbasco of 'beginnend baardje' is dan verbasterd tot verbascum. Desondanks zijn grootte zijn de stengels stevig genoeg om de wind te weerstaan en is het onnodig hem te ondersteunen.

Zoals de naam het eigenlijk al een beetje verraadt, heeft de Oosterse toorts nood aan een zonnig plaatsje op een goed ontwaterde, eerder droge bodem. Op een vochtige bodem blaast hij al snel zijn kaars snel uit. Hij doet het prima op een zanderige bodem. U heeft wellicht bij een bezoekje aan de kust zijn neef de koningskaars in de duinen of kusttuinen voorbij gewandeld. Tevens is het een kalkminnende plant.

Zodra de bloemenaren verwelkt zijn, kan je ze afknippen om vervolgens in de herfst de stengels tot aan de grond terug te snoeien. Niettemin ogen de vruchtaren ook heel mooi in een boeketje.  Aan jou de keuze.