Thalictrum aquilegifolium

Akeleiruit

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Ruit is een sierlijke hoogbloeier die tussen de 80 en 150 cm hoog wordt. Bovenaan hokken de bloemetjes in brede, dichte tuilen samen. Heel bijzonder is dat de bloemen al snel hun kroonblaadjes afschudden, waarna enkel de meeldraden overblijven. Niettemin zouden we hen onrecht aandoen als we hen niet prezen voor hun pracht. Bijna als een pauwenstaart zetten ze hun lilaroze kleurenpracht tentoon waardoor de ruit bedekt lijkt met donzige bolletjes.

Ruit verkiest een plaatsje in de halfschaduw op een voedzame en niet te droge bodem. Mits voldoende vocht kan hij eventueel ook op een zonnig plaatsje overleven. Mocht je een vijver hebben, dan mag je hem gerust een plaatsje geven aan de vijverrand. In andere tuinen combineert hij mooi met siergrassen, blauwe monnikskap (Aconitum), geitenbaard (Aruncus dioicus) of paarsbladige struiken.

Gezien zijn grootte kan je best enige groeisteun voorzien. In de herfst snoei je hem helemaal terug tot op de grond. Mocht je hem ooit willen scheuren, doe dit dan niet te drastisch aangezien hij slechts gestaag terug zal bijgroeien.

Leuk weetje: wanneer je een blad aftrekt, zal je zien dat ruit een gele vloeistof bloedt. Deze werd vroeger door schilders als kleurstof gebruikt.