Stachys byzantina

Ezelsoren

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Ezelsoren is een gemakkelijke bodembedekker met grijsbehaarde lange, ovaalvormige bladeren die een viltig tapijt over de bodem vormen. Streel de bladeren en je zal een unieke zachtheid ervaren. Op de 30-70 cm hoge behaarde bloemstengels groeien roze of paarse, lipvormige bloemen in aren. Nochtans is dit een plant die je eerder kiest voor zijn bladerpracht dan voor de schoonheid van zijn bloemen.  Na een regenbui liggen de bloem- en bladstengels er plat neergeslagen bij; echt als een doorweekte ezel. Zodra de zon aan sterkte wint, richten de stengels zich weer op.

Geef ezelsoren een zonnige plaats op een droge, bij voorkeur zanderige bodem. Ideaal voor kustbewoners. Op natte gronden zal hij snel wegrotten. Hij houdt trouwens ook niet van regen. Dan zal hij zijn bloemstengels naar beneden laten hangen als een ezel in een druilerige bui. Pas als de zon weer verschijnt, richt hij zich weer op. Aangezien hij erg woekert, kan je hem best om de 2 à 3 jaar scheuren. In het voorjaar verwijder je ook de oude bladeren om het mooie grijze tapijt te behouden.

Je kan ezelsoor heel mooi combineren met bijvoorbeeld de rode kleuren van papavers of rozen of de paarse tinten van lavendel of kattenkruid (Nepeta). Wil je een neutrale kleur voor een milde overgang van 2 sterke kleuren in jouw tuin dan is ezelsoor eveneens kandidaat !

In de oudheid werd het blad gebruikt om wonden te verschonen en de gedroogde bladeren om bij verkoudheid neus en hoofd verlichting te bieden. In de moderne tuin wordt in hoofdzaak Stachys byzantina gebruikt vanwege het opvallend grijsgroene blad.