Sedum hybride 'Herbstfreude'

Hemelsleutel

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Eén van die vaste planten die jouw border nog tot eind oktober roze zal kleuren is Sedum of hemelsleutel in het Nederlands. Zijn vlezige, licht blauwgroene bladeren zijn al mooi op zich. Maar met zijn brede bloemschermen vol roze, fijne bloempjes trekt deze plant helemaal de aandacht in jouw tuin. En ook de vlinders zullen op jouw sedum komen mijmeren over hun zomerse avonturen vooraleer ze aan hun winterslaap beginnen.

Voor de moeders van jongeren die volop de strijd tegen acné zijn aangegaan, zou hemelsleutel een redding zijn. Wanneer je het buitenste vliesje van een sedumblad trekt en dit een nacht op een puist legt, zou hij sneller rijpen…  Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar in elk geval gaf ook Dodoens sedum de naam wondkruid. De looistoffen in het sap hebben een licht samentrekkende werking en zorgen ervoor dat wonden sneller dichtgaan. Eveneens heeft het een ontstekingsremmende werking. Het advies voor acnébestrijding uit de volksmond lijkt me dus niet ongeloofwaardig.

En de plant heeft ook nog menig andere interessante gebruiken. Volgens een Britse legende zou Sedum op midzomernacht vrouwen vertellen of hun minnaar hen wel trouw was …

Sedum wordt ongeveer een halve meter hoog. Hij houdt van een plaatsje waar het nog kan genieten van de herfstzon en doet het goed op zowat elke grond, zelfs zanderige kustgronden. De enige gouden regel is dat hij niet te nat mag staan omdat zijn wortels snel wegrotten. Omdat de zware bloemschermen de plant gemakkelijk doen openvallen, kan je de stengels best voor de bloei samenbinden. Voor de eigenaars van kleinere stadsterrasjes wil ik nog even vermelden dat je sedum ook rustig in een pot kan planten.

Snoei de plant niet terug nadat hij is uitgebloeid. Zijn bruinrode, uitgebloeide bloemschermen vormen nog een mooi winterschouwspel. Zeker wanneer ijzel en rijm zich op de schermen vastzet. Eens de lente weer haar intrede doet, kan je dan jouw schaar erin zetten.