Scabiosa caucasica

Duifkruid

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Duifkruid wordt 30 tot 80 cm hoog. Zijn weinig vertakte stengels dragen smalle, grijsgroene blaadjes. In de platte bloemhoofdjes van een 8 cm in diameter zitten talrijke kleine, lichtpaarse, witte tot roze bloempjes. De buitenste bloemen hebben opvallend grotere lippen. Mits wat fantasie herken je in deze geschubde bloemstructuur een duif die haar kropveren heeft rechtgezet. In cultuur zijn er ook andere bloemkleuren en -structuren beschikbaar, sommige met dubbele bloemen zoals de de scabiosa caucasia cv Miss Willmot met grote, halfdubbele crèmekleurige bloemen.

Duifkruid houdt van een zonnige standplaats op een vruchtbare, licht vochtige tuingrond. Het is ook één van die kalkminnende planten. Eventueel dus wat kalk toevoegen aan uw tuingrond om duifkruid het naar zijn zin te maken. Om de 3 jaar de plant scheuren in het voorjaar zal er voor zorgen dat je rijkelijk beloont blijft met bloemen. Als je bovendien de tijd en moeite neemt om uitgebloeide bloemen te verwijderen, zal hij tot laat in september jouw tuin opvrolijken. De decoratieve zaadhoofdjes kan je bovendien daarna in een winterbloemstuk verwerken. Leuke buren zijn Griekse malva (Sidalcea), bergamot (Monarda), ezelsoren (Stachys byzantina) of fijnstraal (Erigeron).

Wist je trouwens dat deze plant vroeger gebruikt werd tegen schurft. Vandaar dat hij soms ook nog steeds gekend staat onder de minder lieflijke naam schurftkruid.