Santolina chamaecyparissus

Heiligenbloem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

De heiligenbloem is een 30 tot 50 cm hoge vaste plant die meer genomen wordt omwille van zijn bladeren dan omwille van zijn bloemen. Eigenlijk is het een lage struik die je mits voldoende snoeiwerk een mooie compacte bolvorm kan geven. De stengels zijn sterk vertakt en op de houterige voeten na, bedekte met een mooie witgrijze viltlaag. De smalle, dikke bladeren zijn sterk geveerd, net als kammetjes en variëren mooi van een frisse groengrijze kleur in de lente naar witviltig in de zomer. Als je de bladeren of de stengels tussen de vingers wrijft, geven ze bovendien een frisse kamferachtige geur vrij. Tussen deze witgrijze massa groeien aan lange, bladloze stelen kleine, gele, halfbolvormige bloempjes, net als monnikenhoofdjes.

Geef de heiligenbloem een plaatsje in volle zon zodat deze hoofdjes volop hun aura kunnen rondstralen. Zoals echte kluizenaars houden ze van een vrij droge, niet te vruchtbare grond. Zij houden ook van een kalkrijke bodem. Om een mooie bolvorm te behouden, moet je hem in het voorjaar flink terugsnoeien tot op de houten stengelvoeten. Bescherm hem eveneens tegen strenge vorst.

Dankzij zijn witviltige schijn is hij heel mooi in combinatie met andere zilverbladigen zoals lavendel, zonneroosje (Helianthemum) of planten met paarse bloemen zoals salie of sierui. Heb je een kruidenhoekje in je tuin dan is de heiligenbloem een hele mooie kandidaat om dit hoekje af te bakenen. De heiligenbloem zou ook zelf geneeskrachtige eigenschappen bevatten. In de volksgeneeskunde werd het vroeger gebruikt als antidotum tegen allerlei soorten gif, om wormen uit te drijven en als wondhelend middel. Samen met lavendel werd het ook vaak gebruikt in mottenballen. Het zou ook prima muggen verdrijven ! Tot slot nog een tip voor ecologisch tuinieren: plant de heiligenbloem in de buurt van jouw rozen en je zal bladluizen en witte vlieg op afstand houden.