Salvia nemorosa

Salie

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Zij die graag met verse kruiden koken in hun keuken, moeten salie gewoon in hun tuin hebben. Salie is een heerlijk kruid voor peulvruchten of voor het kruiden van varkenslapjes, vette visgerechten en stoofpotjes. Het bevordert immers de spijsvertering en maakt zo vette maaltijden minder zwaar. In de Middeleeuwen werd ook het water om de handen te wassen na het eten geparfumeerd met salie en citrusvruchten. Buiten de aangename geur zorgde het trouwens voor een gladde en soepele huid onder de edelen.

Salie wordt een 50 tot 70 cm hoog. De vierkante, paarse stengels brengen hele bossen dofgroene blaadjes voort die men in de keuken kan gebruiken. Aan lange, fijne schijnaren groeien paarsblauwe lipvormige bloempjes van slechts een cm groot, ondersteund door donkere schutbladen die trouwens na de bloei ook hun kleur behouden. Van hun heerlijke geur kan je heel de zomer genieten. En bovendien trekt salie makkelijk vlinders aan ! Wanneer je hem trouwens na de eerste bloei terugsnoeit, zal je in de nazomer een tweede maal door deze heerlijk geurende bloemen verwend worden. Knip daarna of eventueel in de lente de verwelkte bloeitakken weer af.

Wist je trouwens dat salvia afgeleid is van het Latijnse werkwoord 'salvare' wat zoveel betekent als 'genezen'. Want buiten zijn gunstige effecten op de huid heeft salie ook  nog vele andere gunstige eigenschappen. De Grieken en de Romeinen kenden al het gebruik van salie in vruchtbaarheidsdrankjes. In de Middeleeuwen werd salie dan weer massaal gebruikt om ondermeer cholera, pest, koorts en verkoudheden te bestrijden. Het kauwen van enkele salieblaadjes zou keelpijn verzachten. En voor wie last heeft van zweetvoeten, kan een regelmatig voetbad van een sterk aftreksel van saliebladen helpen.

En dit bijna wonderbaarlijke kruid stelt bovendien weinig eisen. Geef hem gewoon een zonnige plaats op een eerder droge en bij voorkeur kalkrijke grond. Zelfs op droge zandgronden voelt salie zich nog opperbest !