Rodgersia aesculifolia

Schout bij nacht, Kijkblad

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

De Rodgersia familie is genaamd naar de Amerikaanse admiraal John Rodgers, die eind 19de eeuw in Japan een neef van de Rodgersia aesculifolia ontdekte. Rodgersia aesculifolia wordt 70 tot 180 cm hoog.  Hij heeft bruinbehaarde stengels die uit een dik, grondstandig bladerdek 30-45cm lange bloempluimen met honderden fijne, gelige bloempjes - gestapeld als ware het een echte piramide - de lucht instuwt. Het lijken wel echte wachttorens ! Vandaar ook zijn grappige Nederlandse naam 'Schout bij nacht' of 'Kijkblad'. Heel speciaal is ook zijn bladerdek. Zijn samengestelde bladeren gelijken erg op die van een paardekastanje. Wanneer de zon er volop op schijnt, dan glanzen zij wonderbaarlijk als bronzen schilden !

Desondanks dit mooie effect, verdraagt rodgersia aesculifolia geen volle middagzon. Te felle zon riskeert zijn bladeren te verbranden. Kies eerder voor een plaats in halfschaduw waar hij ook beschut staat tegen al te felle wind. De grond moet voldoende vochtig zijn, bijvoorbeeld onder bomen of hij kan zelfs langs de vijverkant. Met het silhouet van de bladeren in het wateroppervlak zal deze schout bij nacht je eens temeer betoveren. Plant sowieso niet meer dan 5 planten per m². Hoewel hij aanvankelijk slechts langzaam groeit, zal hij na enkele jaren via zijn dikke, kruipende wortelstok flink uit de kluiten gewassen zijn. Voorzie dus voldoende ruimte !

Combineer hem met andere vocht- en schaduwminnende planten zoals varens, hosta's, kruiskruid (Ligularia) of rhododendrons.