Pulsatilla vulgaris

Wildemanskruid, Paasbloem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Pulsatilla vulgaris is een lage plant van slechts 20 à 30 cm hoog met naar verhouding grote, als het ware klokvormige bloemen. Van nature uit heeft hij violetkleurige bloemen met goudgele meeldraden, maar ondertussen heeft men ook ondermeer witte en rode varianten gekweekt. Opvallend aan deze plant is zijn sterke, zijdeachtige beharing langs de bloemstelen en op de kelkbladen. Onder de kelkbladen lijkt het wel of ze een wit donsje om hebben. Ook zeer bijzonder zijn de lang behaarde zaadbollen die na verwelking van de bloemen tot lang in de zomer tussen de zomerbloeiers kunnen prijken.

Wildemanskruid is op zich giftig. Het wordt echter in de homeopathie gebruikt om ondermeer aandoening aan slijmvliezen, luchtwegen, spijsvertering en oogziekten te remediëren.

Pulsatilla vulgaris heeft bij voorkeur een zonnige standplaats en houdt van droge, kalkrijke bodems. Voor de kustbewoners onder ons: Wildemanskruid is een plant die droge zandgrond niet schuwt. Kies jouw plaatsje wel direct goed want hij houdt niet erg van verplanten. Maar zet je hem op een goede plaats dan zal hij jou jaren dankbaar zijn bloemenpracht tonen.