Phlomis russeliana

Brandkruid

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Brandkruid is een makkelijke, zij het traag groeiende, bodembedekker. Hij wordt een 90 cm hoog. Aan zijn stevige, vierkante stengel groeien sterk behaarde, langwerpige bladeren. Hoewel de bovenkant groen is, is de onderkant van de bladeren mooi grijsgroen. Het is trouwens een plant die ook in de winter zijn bladerdek behoudt ! Aan zijn stengels groeien telkens vlak boven het blad opvallende kransen met lipvormige, gele bloemen. Ze doen een beetje denken aan de bloemen van gele dovenetel.

Zoals de naam het al doet vermoeden, houdt hij van volle zon. Dit is echt een plant voor een tuin op het zuiden. Verder houdt hij van een goed gedraineerde grond die bij voorkeur kalkrijk is. Eventueel dus wat tuinkalk eronder mengen. Verder zou het zonde zijn als je de stengels al afknipt bij de tuinschoonmaak in het najaar. De uitgebloeide stengels vormen een feeëriek plaatje in de winter en ze zijn trouwens mooi in droogboeketten ! Laat ze daarom staan tot de lente.

Brandkruid gaat goed samen met bloemen met lichtgele, witte of grijze tinten zoals witte klokjesbloem (Campanula), duizendblad (Achillea) of daglelies (Hemerocallis).

Mocht je niet overtuigd zijn van phlomis russeliana, neem dan ook eens een kijkje onder de andere telgen van de phlomis familie. Een hele mooie neef is bijvoorbeeld de Phlomis fruticosa een wintergroene heester met viltige bladeren zoals ezelsoor (Stachys byzantina) en felgele bloemen. Deze phlomis soort doet het trouwens uitstekend op zanderige, kalkrijke gronden. De ideale variant voor kustbewoners !