Paeonia officinalis

Pioen, Pioenroos

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Paeonia officinalis, beter gekend als pioenen, was al bij de Oude Grieken een geliefde plant omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Hij wordt een 50 à 60 cm hoog. Tussen zijn groot forse bladerdek tronen op hun stengels dikke, bolvormige bloemen. De oorspronkelijke pioen was donkerrood, maar men heeft nu pioenen in allerhande kleuren.

Pioenen houden van een zware, humusrijke niet te natte bodem. Heeft u een plaatsje in de tuin waar hij enerzijds volop zon krijgt, maar anderzijds lichte schaduw heeft in de namiddag dan zal u langer van zijn bloemen kunnen genieten.

Pioenen plant je best in het najaar met de groeiknoppen een 2 à 3 tal cm maar onder de grond. Plant je hem dieper dan riskeer je jaren te moeten wachten vooraleer hij bloem zal geven. Dit zou zonde zijn want pioenen groeien al van nature traag en het zal pas vanaf het 3de jaar zijn dat men rijkelijk van zijn bloemen kan genieten. Om de bloeiperiode zolang mogelijk te rekken, verwijder je zorgvuldig uitgebloeide bloemen.  Snij in het najaar de stengels zo diep mogelijk af. Na een 7-tal jaar kan het aangeraden zijn om de plant te vernieuwen. Je kan dit doen door scheuren waarbij je erop let dat je per wortelstuk een 3 tot 5-tal ogen hebt.

Bij aanhoudend koel en nat lenteweer kan hij aangetast worden door Botrytis, een schimmelziekte waarbij er bruine vlekken op de bladeren en stengel verschijnen gevolgd door een grijs schimmelpluis. Verwijder aangetaste delen zodra je dit opmerkt. Zoniet zal je plant spoedig verwelken. Gooi het aangetaste plantafval ook niet op de composthoop om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

De wortels van deze plant zouden trouwens gekookt of gestoofd eetbaar zijn. Misschien handiger is de 'zoete' bloemblaadjes te gebruiken om je zomerslaatje of smoothie op te fleuren.