Ornithogalum umbellatum

Vogelmelk, Ster van Bethlehem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

De Ornithogalum umbellatum, beter gekend als vogelmelk,  is in tegenstelling tot Ornithogalum thyrsoides wel een winterhard bolgewas. Het is ook een veel kleinere variant die slechts een 10 tot 30 cm hoog wordt en dus een ideale kandidaat voor natuurlijke ondergroei bij voldoende lichtdoorlatende bomen of struiken. Zijn witte, stervormige bloempjes groeien in trosvorm. Zeer typisch voor vogelmelk is de groene streep die over de ganse lengte van de witte kroonbladen loopt.

Vogelmelk is één van die bloemen die zijn bloemenpracht slechts laat bewonderen op zonnige dagen. Op sombere dagen houden ze koppig hun hoofdjes toe.
De bloemen openen zich in het midden van de voormiddag en sluiten zich in de loop van de namiddag.

Leuke anekdote: de bolletjes van vogelmelk zouden volgens geschriften van de oude Grieken smakelijk zijn als men ze kookt. Ook in de Griekse mythologie vinden we een verwijzing naar vogelmelk. Een zoon zou na het overlijden van zijn ouders al snel doorheen zijn erfenis zijn. Aangezien hij nog nooit had moeten werken voor zijn geld, geraakte hij al snel de weg kwijt in zijn leven. Als straf veranderde Apollo hem in een bloem met een melkachtige tint ... vogelmelk.

Plant vogelmelk in oktober op een vochtige, voedzame bodem om er het volgende voorjaar van te kunnen genieten. Hij mag gerust op een zonnig plaatsje, maar in halfschaduw komt hij beter tot zijn recht.  Het is een dankbaar bolletje waar je vele jaren geniet van zal hebben.