Muscari

Blauwe druifjes, Druifhyacint

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Muscari is een echte laagbloeier. Hij wordt  niet hoger dan een 20 cm.

De bloemen van Muscari of blauwe druifjes doen me persoonlijk een beetje denken aan dopheide: een bloemenaar vol kleine, paarse of witte bloembolletjes die een beetje op ontploffen lijken te staan. De bovenste bloempjes komen typisch ook nooit open. Waterballonetjes voor onze tuinkabouters ? Misschien kunnen Gnomeo en Juliet het ons eens vertellen ... En als dit jou nog niet nieuwsgierig gemaakt heeft, dan kan hun geur jou misschien prikkelen om hen een plaatsje te gunnen in jouw tuin. Blauwe druifjes verspreiden immers een aangename, lichte, abrikoosachtige geur.

Ze zijn niet veeleisend qua standplaats. Ze doen het zowel goed in de zon als in schaduw of halfschaduw. In mijn tuin hebben ze me verrast door op te duiken in een open plaatjes onder een kerselaar, verscholen achter struiken. Ze hebben wel een vochtige grond nodig die licht verzuurd is. Eventueel dus wat turf onder jouw tuingrond mengen.

De ideale tijd om hen te planten is van half augustus tot eind november en dan steken ze de volgende lente al vroeg hun blauwe kopjes boven. Je mag de knolletjes gerust heel dicht bij elkaar planten: een 80 bolletjes per vierkante meter kan geen kwaad. Dan krijg je een al in maart een mooi paars tapijt. Ze zaaien nadien zichzelf goed uit. Wanneer ze elkaar beginnen te hinderen - typisch na een jaar of 4 - dan kan je best de bolletjes na vergeling van het blad uit de grond halen en delen. Plant de gedeelde bollen erna direct terug uit en je kan weer een volgende cyclus beginnen. Geniet ervan !