Monarda

Bergamotplant

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Bergamot, een geweldig aromatische plant ! Misschien heeft u al wel etherische olie van bergamot gebruikt of heeft u hem in een potpourri verwerkt.
In elk geval is dit een niet te missen plant in uw tuin waar vlinders en bijen u voor zullen danken.

Er bestaan talrijke hybriden op de markt waarvan de hoogte tussen de 60 cm en 120 cm kan variëren. Bovenaan de stengel groeien in grote schijnkransen buisvormige bloemen die hun bovenste lip ver uit steken alsof ze jou wel willen zoenen ! Onder de schijnkransen bevinden zich soms nog opvallend gekleurde schutbladen. De bloemkleur varieert afhankelijk van de cultivar en varieert van roze (cv Beauty of Cobham) en rode tinten (cv Cambridge scarlet) naar paarse tinten (cv Prairie night) of zelfs wit (cv Snow maiden). Ook in de winter kan u mooi van de uitgebloemde bloemen genieten !

Geef Bergamot een plaatsje in de zon op een voedzame en vochtige bodem, die bij voorkeur wat zanderig is. Bij droge zomers moet je hem zeker tijdig water geven. Let ook op voor witziekte als hij te droog staat. Onder goede omstandigheden zal hij echter snel een mooi bos vormen en kan je hem best om de 3 jaar in het voorjaar scheuren om de planten rondom hem een kans te geven.

Bent u nog op zoek naar leuke buren voor bergamot denk dan eens aan phloxen, kattenkruid (Nepeta), kattenstaart (Lythrum), monnikskap (Aconitum) of grijsbladige planten zoals Geel duizendblad (Achillea filipendulina cv Moonshine).

Probeer tot slot ook eens bergamot te gebruiken om thee van te maken. Heerlijk verfrissend op hete zomerdagen. Thee van bergamotbladen brengt trouwens verlichting bij verkoudheden en een zware maag. Of probeer eens een limonade te maken door een paar bloemenhoofdjes met een halve liter kokend water te overgieten. Eens afgekoeld, voeg je er nog het sap van een citroen aan toe, wat spuitwater en zoet je af met suiker volgens eigen smaak. Smakelijk !