Lysimachia punctata

Puntwederik

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Puntwederik is een beetje een bijzondere plant. Aan zijn vierkante stengels die van amper 30 cm tot wel 70 cm of hoger kunnen worden, groeien bijna vanaf de grond gele stervormige bloempjes. Ze zitten knus met zijn 2 tot wel 7 bijeen in de oksels van de fijngroene blaadjes. Het is een zeer sterke plant en zal al snel met zijn wortelstok een mooie gele bos in jouw border toveren.

Hij verkies een plaatsje in de zon tot halfschaduw op een voldoende natte bodem. Hoewel hij het prima doet op elke bodem op voorwaarde dat die voldoende vochtig is, is kleigrond uitstekend. Het is ook één van die planten die een plaatsje naast jouw vijver op prijs zal stellen. Op rijke gronden kan de plant wel wat steun gebruiken om te vermijden dat hij openvalt. Scheur hem ook om de 3 jaar om te vermijden dat hij te omvangrijk wordt en andere planten in de buurt begint te overwoekeren. Knip hem in het najaar ook terug tot tegen de grond.

Puntwederik is prachtig te combineren met bijv. bergamot (Monarda), spirea (Filipendula) of kattenstaat (Lythrum). Je kan hem ook een tijdje in een vaas plaatsen, maar hou er wel rekening mee dat ze snel zullen verwelken.