Lychnis coronaria

Prikneus

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Prikneus kan, afhankelijk van de cultivar, 50 tot 90 cm hoog worden. Deze plant behoort tot de anjerfamilie en blijft vrijwel het hele jaar door groen. Zijn stengels en kleine bladeren zijn zeer sterk behaard zodat er steeds een zilveren waas over lijkt te liggen. En in zijn 2 tot 3 cm grote bloemen zit een scherp, hard aanhangsel als een zwaardpunt klaar om jouw neus te 'prikken' wanneer je aan zijn lilabloemen ruikt. Naast de lilavariant heb je trouwens ook cultivars met andere kleuren zoals de 'lychnis coronaria alba' met zijn witte bloemen of 'lychnis coronoria altrosanguinea' met dieprode bloemen en volledig wintergroen.

Prikneus gedijt goed op een zonnige plaats op een bij voorkeur vrij arme en droge tuingrond. Eventueel kan ook halfschaduw, maar dan zal deze doorgaans sterke plant het na enkele jaren opgeven. Na de bloei verschijnen prachtige zaaddozen. Wie echter vindt dat hij zich al te sterk heeft uitgezaaid, dient de stengels na de bloei tijdig af te knippen.

Leuk fait-divers: ten tijde van de Grieken en de Romeinen maakte men van de bladeren wieken voor hun olielampen. Zijn Latijnse naam verwijst hier nog naar ('lychnus=Grieks voor rokende vlam).