Lupinus Polyphyllus

Lupine

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Lupinen zijn vrij hoge planten (60-120 cm) met stijve, holle stengels waarop grote trossen vlindervormige bloemen in allerhande kleuren prijken. Er bestaan ook tweekleurige varianten zoals 'The Chatelaine' met zijn roze-witte kleuren of 'The Governor' met zijn blauw-witte bloemen. Lupinen fleuren niet alleen je tuin op met hun kleurrijke bloemen, maar ze verspreiden ook een aangename geur. Bovendien kan je wanneer je de stengels nadat de bloemen verwelkt zijn afknipt een tweede bloei in september stimuleren !

Lupinen vragen een zonnige, maar niet te warme, standplaats op een zure, matig vochtige bodem. Het is één van die planten die bovendien een lichte of zandige tuingrond verkiest boven een zware, humusrijke bodem. Spijtig genoeg trekt hij het meestal geen jaren. Je voorziet er je best op dat je om de 3 jaren de plant moet vervangen. Eventueel kan je dit door eigen zaadwinning. Dan zal je dat jaar uiteraard wel de verwelkte bloemen moeten laten staan een de bloemenpracht in het najaar een keertje moeten overslaan. Heel mooi is trouwens lupinen te combineren met irissen, zonnekruid (helenium) of als kleurrijk opvrolijkertje tussen siergrassen.

Indien je veel last hebben van slakken in je tuin wees dan erg op je hoede voor jouw lupinen. Het zou niet de eerste keer zijn dat jouw lupinen door deze beestjes wordt weggevreten.

Leuk weetje: hou de stand van de bladeren in het oog vanop je luie tuinzetel in de zon. Je zal zien dat ze mooi de stand van de zon volgen.