Lavandula angustifolia

Lavendel

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Lavendel, wie houdt er niet van de geur van lavendel ? Zuid-Frankrijk, etherische olie, zalige ontspanning, ... en vul zelf maar aan met welke termen jij met lavendel associeert. Het werd trouwens al rijkelijk gecultiveerd door de Grieken en Romeinen die het reeds gebruikten om badwater te parfumeren ! Zijn naam verwijst trouwens ook naar dit eerste gebruik. In het Latijn betekent 'lavare' immers wassen.

En zoals u wel weet, gebruiken we het lavendelwater en -olie gewonnen uit zijn bloemen nog steeds in verzorgings- en cosmetische producten. Zelfs baby's worden dankzij Zwitsal al vertrouwd gemaakt met de aangename en relaxerende geur van lavendel :) En een kopje lavendelthee belooft al jouw spanningen te doen verdwijnen. De jonge blaadjes zijn ook prima om lamsvlees of visgerechten te kruiden. Ben je bovendien een rozenfan maar heb je veel last van bladluizen, dan moet je zeker lavendel rond jouw rozen te planten. Bladluizen verdragen immers de geur van lavendel niet. Een prima ecologisch bestrijdingsmiddel dus ! Niet te vergeten de vele vlinders die jouw tuin zullen bezoeken. Kortom, lavendel hoort gewoon thuis in elke tuin !

Voor een goede groei heeft hij volle zon nodig en een eerder droge en bij voorkeur kalkhoudende grond. Hij wordt zo'n 30 tot 50 cm hoog en hoort dus vooraan in de border thuis. Gezien hij kalkminnend is, is hij ook een kandidaat om oude muren wat op te vrolijken.

Om een bossige groei te stimuleren moet je na de bloei de bloemstengels maar lichtjes terugsnoeien. Pas in het voorjaar snoei je hem dan terug tot zo'n 20 cm hoogte. Na een 6-tal jaren heeft lavendel niettemin de neiging om onderaan kaal te worden en gaan deze snoeitrucs niet meer werken om een mooie bos te vormen. Je kan hem dan  vervangen door jongere planten. Eventueel kan je hiervoor stekken gebruiken die je in in de late zomer of september hebt genomen of gebruik je het zaad. Je kan het zaad van april tot juni in een bakje zaaien binnenshuis. Laat eerst de zaden een half uurtje weken in water. Dek het af met huishoudfolie en zet het op een lichte en warme plaats (ca. 20°C). Na een dikke maand zullen kleine scheutjes hun kopjes boven de grond steken. Op dat ogenblik mag je het huishoudfolie verwijderen en ongeveer 6 weken nadat de eerste echte blaadjes verschenen zijn, mag je ze buiten planten op. Laat hierbij een 25 cm afstand tussen de plantjes en hou er wel rekening mee dat je nog een jaartje geduld zult moeten hebben voor zijn eerste bloemen jouw zinnen verblijden.