Hosta sieboldiana

Hosta

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Hosta's, de kroonjuwelen onder de bladplanten ! En de hosta sieboldiana is ineens ook één van de hostasoorten met de grootste bladeren. Zijn grijsgroene bladeren kunnen tot 35cm in lengte en 23cm in breedte uitgroeien. Boven zijn bladerdek piepen korte bloemtrossen met witte tot licht lila, trechtervormige bloemen van ca 5cm lang. In de herfst verkleuren zijn bladeren naar geel tot crèmekleur.

Hosta's houden van een schaduw tot lichtschaduw plaats op een natte bodem. Hoewel zijn een tijdelijke zomerdroogte wel zullen overleven zolang zij in de schaduw staan. Zet je hen echter op een te zonnige plaats dan zal hij in een periode van droogte zijn bladeren verbranden en verschrompelen. Zonde van het sierlijk bladerdek ! Verder houdt hij van een voedzame en bij voorkeur licht zure bodem. Wanneer je een kalkrijke tuingrond heb, kan je de zuurtegraad verhogen door er humus of turf onder te mengen. Geef hem ook 1 keer per jaar een beetje compost. En onder dergelijke ideale omstandigheden zal hij met de jaren meer ontzag afdwingen met het fors bladerdek dat zich ontwikkelt. Bovendien zal door dit dikke bladerdek onkruid weinig kans maken. Reden te meer om een hosta in je tuin te planten.

Hosta's gaan prima samen met varens of planten met smalle, langwerpige bladeren zoals irissen of daglelies (hemerocallis). Of probeer eens keizerskroon (fritillaria meleagris) onder de hosta's te planten.

Wanneer je veel last hebt van slakken in je tuin, hou dan een oogje in het zeil want slakken zijn verzot op hosta's. Snoei eens de bloemen verwelkt zijn de stengels zo diep mogelijk tegen de grond af en geniet verder van het bladerdek.

Mocht de hosta sieboldiana jou nog niet helemaal overtuigd hebben, neem dan een kijkje bij de andere telgen van de familie. Er bestaan inmiddels meer dan 1000 hostasoorten die verschillen in de kleur en/of vorm van het blad of bloem, de hoogte of de geur. Voor wie slechts een terras of een kleine tuin heeft, bestaan er inmiddels kleinere hybriden zodat je ook andere planten een kans kan geven. Tevens bestaan er geurende hostasoorten. En voor de 'gelukkige' eigenaars van tuinslakken kan je een soort kiezen met dikke, gele bladeren die minder geliefd zijn bij onze slome vrienden. Wil je even in deze wereld wegwijs gemaakt worden, neem dan bijvoorbeeld contact op met Henri Govaerts uit Bornem. U vindt zijn contactgegevens onder de 'handelaren' sectie van onze website.