Hippeastrum

Amaryllis, Ridderster

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Hippeastrum is vooral gekend als kamerplant. Op een dikke holle stengel groeien 2 tot 6 grote, trompetvormige bloemen. Het aantal bloemen dat je zal krijgen, hangt af van de dikte van de bol. Hoe dikker, hoe meer je zal kunnen genieten van deze bombastische bloemen. De kleur kan variëren van wit naar roze tot oranje naar rood of een combinatie hiervan.

Mits de nodige voorzorgen kan je Hippeastrum ook in de tuin planten. Aangezien de bol slechts zal kiemen bij een temperatuur van 20°C, moet je eerst de bol in een bloempot met gewone potgrond planten in het vroege voorjaar (februari/maart). Steek de bol slechts voor de helft in de grond. Let ook op dat je de wortels aan de bol niet beschadigd. Geef ze water met mate tot de stengel uit de bol verschijnt, daarna geleidelijk wat meer water geven. In mei mag je hem dan uitplanten in volle grond.

Je kan proberen om de bol te hergebruiken naar een volgend jaar toe, maar dit is niet altijd makkelijk. De kans op slagen verhoogt als er zich minstens 4 bladen ontwikkeld hebben uit de bol. Snij de bloem hiervoor af zodra ze verwelkt is en blijf hem goed water geven waaraan op regelmatige tijdstippen meststof voor kamerplanten is toegevoegd. Dit zal ervoor zorgen dat het blad goed ontwikkeld zodat de bol voldoende voedingsstoffen kan opslaan. Begin september stop je met water geven en zodra het blad afgestorven is, bewaar je de bollen in een bloempot met zijn oude grond of turf in een koele (13-16°C) en donkere plaats. Februari van het volgende jaar geef je de bol nieuwe potgrond en begint de cyclus opnieuw. Veel succes !