Heuchera brizoides

Purperklokje

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Purperklokje of heuchera brizoides is weer zo'n plant die genoemd is naar een botanicus. Carl Linnaeus, de botanist die met zijn werk 'Species Plantarum' in 1753 voor het eerst planten een geslachtsnaam en toenaam toewees, het startpunt van de botanische nomenclatuur, ligt hiervan aan de grondslag. In zijn leven benoemde hij 9000 plantensoorten, nu nog herkenbaar aan de letter L. helemaal achteraan de naam. Af en toe droeg hij een plantennaam op aan zijn vrienden en in 1738 kwam de eer toe aan de Duitse botanicus en dokter Johann Heinrich von Heucher.

Indien u houdt van droogboeketten dan kent u zeker het purperklokje. Vanuit zijn bladrozet groeien op een fijne stengel een ongeordend hoopje kleine, klokvormige bloempjes vaak in roze/rode tinten of wit.  Het is vrij lage plant die slecht een 30 tot 50 cm hoog wordt. Hoewel het oorspronkelijke blad groen, al dan niet bruin gevlekt is, heb je inmiddels in cultuur ook varianten met bijzondere bladkleuren of tekeningen: van geel tot purperbruin, bijna zwart tot grijze, gemarmerde tinten. Aangezien heuchera zijn bladeren niet verliest in de winter, zorgt dit voor een leuk kleuraccent in deze anders doodse periode in de tuin.

Op voorwaarde dat de grond voldoende vochtig is, doet hij het uitstekend op een zonnig plaatsje. Is uw tuin vrij droog dan geeft u hem beter een halfschaduwplaats. Gezien zijn bescheiden hoogte is dit een kandidaat als ondergroei van bomen of voor een plaatsje vooraan in de border tesamen met andere laagbloeiers zoals Zonnekruid (Helenium), Blauwe zeelelie (Mertensia) of Ereprijs (Veronica).

Na 2 jaar kan de stengel verhouten en kleinere bladrozetten vormen wat de bloei zal verminderen. Om dit te vermijden kan je best om de 2 à 3 jaar de plant scheuren en de beste stukken vrij diep in de grond terug planten. Om hem helemaal blij te maken, geef je het purperklokje jaarlijks best wat compost in het voorjaar.