Hepatica nobilis

Leverbloempje

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Hepatica nobilis of leverbloempje is een zeer klein, maar nobel paars bloempje die al in het prille voorjaar jouw tuin komt opvrolijken. Het wordt slechts 10 tot 15 cm hoog met kleine bloempjes van ca. 2 cm diameter in allerhande paarsvarianten. Zijn witte meeldraden steken mooi af tegen deze paarse achtergrond. Zeer speciaal is dat eerst het bloempje verschijnt en pas daarna het blad. 's Avonds als het duister valt of bij donkere regendagen knikken deze bloempjes trouwens hun hoofdje naar beneden alsof ook zij wanhopig naar de lentezon verlangen.

Zijn Nederlandse naam dankt Hepatica nobilis aan de vorm van zijn kroonblaadjes, een licht gelobd blad net als een lever. In de Middeleeuwen werden trouwens zijn gedroogde bladeren ook gebruikt om leverkwalen te genezen. Ook vandaag wordt het nog in de homeopathie gebruikt tegen ondermeer lever-en galkwalen, puistjes en bronchitis.

Het is een heel sterke plant die het in het algemeen zeer lang overleeft. Hij houdt van een koele, frisse, schaduwrijke plaats op een licht vochtige, humusrijke en kalkhoudende bodem. Ideaal om 'en masse' onder struiken of bomen te planten zodat als het ware één paars, vloeiende tapijt al vroeg in het voorjaar jouw ogen streelt.

Belangrijk om weten is dat Hepatica nobilis zeer gehecht is aan zijn plaatsje. Verplant hem liever niet. Wil je dit toch of wil je een stuk afscheuren om elders in de tuin te sieren, doet dit dan vlak na de bloei.