Hemerocallis

Daglelie

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Hemerocallis is een familie van hybriden waartoe inmiddels reeds tienduizenden varianten van bestaan ! Zijn naam is ontleend uit het Grieks: hemera kallos of dagschoonheid, een verwijzing naar een toch wel unieke eigenschap van deze hybriden, namelijk dat ze maar 1 dag bloeien ! Maar niet geklaagd want uit zijn vertakte stengels kunnen veel bloemknoppen ontstaan zodat je niettemin lang kan genieten van deze 'hit-and-run' ladies. Bovendien is het een sterke en langlevende plant waar amper iets mis mee kan gaan. Dus zelfs voor zij die hun groene vingers nog aan het ontdekken zijn, kan het amper mislopen !

Daglelies worden tussen de 80 en 120 cm hoog. Ze hebben lange lancetvormige bladeren die sierlijk neerwaarts buigen voor de koninklijke bloemen. De bloemen kunnen allerhande vormen aannemen. Ze zijn allen een 12 tot 17 cm in doormeter en staan fier rechtop, horizontaal of met een gebogen kin in trossen aan het einde van de stevige, bladloze en vertakte stengels. Maar hoewel de meeste varianten een klok- of trechtervormige bloem hebben, bestaan er ook bijv. stervormige daglelies. Bovendien zijn er zowel enkel- als dubbelbloemige daglelies. En qua kleur zijn de mogelijkheden ook eindeloos. Heel lang ontbrak blauw nog in het kleurengamma, maar ook dit is inmiddels voltooid verleden tijd. En uiteraard zijn er ook daglelies met meerdere kleuren.

Geef daglelies een plaatsje waar ze vooral kunnen genieten van de mildere middagzon. Een te hevige zon kan immers de bloem verbranden. Verder mag je de bladeren niet afsnijden in het najaar als bescherming tegen de strenge winters. Om de 5 jaar kan je best de wortels scheuren. Doe dit eveneens in het voorjaar. 

Wist je trouwens dat de bloemen en hun knoppen van de oranje daglelie (hemerocallis fulva) in de Chinese keuken gebruikt wordt. Je hebt er misschien onbewust al van geproefd.

En voor wie niet genoeg kan krijgen van de daglelie, weet dat er in Hoevenen een aparte irisvereniging bestaat die deze onovertroffen bloemen promoot.