Helianthemum

Zonneroosje

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Helianthemum of het zonneroosje is een lage plant die slechts 10 tot 30 cm hoog wordt met houtige, liggende of opstijgende stengels waarop in losse trossen tere miniroosjes bloeien. Men heeft talrijke kleurvarianten gaande van dieprood tot roze, wit of geel. Voor ieder wat wils. In het midden van elk bloempje springt een bosje gele meeldraden in het oog. Het is een bijzonder rijkelijk bloeiend bloempje, maar elk bloempje verdwijnt ook weer na 1 dag !

Zoals de naam al deed vermoeden hunkert dit plantje naar de zon. Dit is een kandidaat voor het heetste plekje in jouw tuin ! Hij doet het bijzonder goed op een droge, zanderige grond. Met andere woorden ideaal voor kustbewoners.

In augustus moet je hem tot de helft insnoeien om de plant compact en gezond te houden. Bovendien zal hij je bedanken met een tweede bloei in het najaar. Bij strenge winters kan je hem best ook beschutten met wat takken of stro zodat hij jou de volgende zomer ook weer kan verwennen.

Hij is zeer mooi te combineren met lavendel. Voor een moderne tuin met siergrassen waar je toch nog een tikkeltje traditionele bloemenkleur wil is dit ook een ideale kandidaat om te combineren met bijvoorbeeld Blauw schapengras (Festuca glauca).