Gypsophila paniculata

Bruidssluier, Gipskruid

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

U kent wellicht Gypsophila uit bloemboeketten waarin ze het boeket al snel een rijkelijk volume doen toemeten. Maar ook in uw tuin verdient het zijn plaatsje. Hij wordt tot 1m hoog en breed en vormt al snel met zijn fijne, sterk vertakte stengels met honderden witte minibloempjes een weelderige bos in uw tuin.

Geef hem een zonnig plaatsje op een droge, lichte bodem. Latinisten onder ons hadden het misschien al geraden uit zijn Latijnse naam, maar het is ook een kalkminnende plant.  (Gypsos=gips en philos=vriend). Eventueel dus wat kalk vermengen om hem optimaal tot zijn recht te komen.  Als je hem na de eerste bloei terugsnoeit, zal hij - zij het een minder weelderige - tweede bloei in september/oktober kennen.

Gypsophila is heel mooi op hellingen in combinatie met siergrassen. Verder is het ook een geschikte kandidaat om lege plaatsen van bijvoorbeeld de Oosterse papaver of bolgewassen die na de bloei volledig verdwijnen op te vullen. En gezien zijn neutrale witte kleur kan je hem uiteraard ook gebruiken als overgangsplant tussen sterk contrasterende kleuren.