Geranium magnificum

Ooievaarsbek

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Ooievaarsbek is een plant die niet kan ontbreken in jouw border !  Hij wordt 60 cm hoog en groeit breed en dichtbegroeid uit. Een ideale bodembedekker onder rozenstruiken of heesters. Over dit dik bladerdek wordt in juni kort maar krachtig een violetblauw bloementapijt gespreid. De bloemen zijn een 5-tal cm in diameter en een kluwen van donkere nerven doorsnijden de violetblauwe kroonbladen. Heel typerend is ook de bloemvrucht die - mits enige fantasie - de kop en snavel van een ooievaar voorstelt.

Ooievaarsbek is een zonneminnende plant. Verder houdt hij van een goed gedraineerde en vruchtbare grond. Zeker op zanderige gronden ga je de grond moeten verrijken met wat compost om ooievaarsbek volledig tot zijn recht te laten komen. Vergeet na de bloei de stengels niet weg te knippen tot bij de grond en dan kan je nog een tweede maal genieten van dit violetblauwe bloemendecor.

Mocht je hem niet als bodembedekker willen inzetten, combineer hem dan bijvoorbeeld met geel duizendblad (Achillea filipendulina) of hosta's. En mocht violetblauw niet jouw kleur zijn, neem dan eens een kijkje onder de andere geraniumsoorten. Met zijn 300 soorten moet je wel je gading vinden !