Gentiana sino-ornata

Gentiaan

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Deze gentiaansoort is een kleine tuindwerg die slechts een 15 à 20 cm hoog wordt. Uit zijn fijne bladeren steken felblauwe, trompetvormige bloemen van een 6-tal cm omhoog. Geelgroene strepen sieren deze fiere bloemkelken langs de buitenkant.

Deze gentiaan is afkomstig is uit het Verre Oosten, West-China en Tibet om precies te zijn. Hij werd pas begin 20ste eeuw in onze contreien geïntroduceerd. Hij is genoemd naar de Illyrische vorst, Gentius, die reeds in de 2de eeuw voor Christus de geneeskrachtige eigenschappen van de gentiaanwortels ontdekte. Zo verbetert gentiaan de eetlust en een moeilijke spijsvertering. Anderzijds bevat hij ook veel xanthonen, die ondermeer rust brengen voor het slapengaan.

Het is wel een hele kunst om deze gentiaan te mogen verwelkomen in jouw tuin. De gentiana sino-ornato is zeer kieskeurig qua standplaats en verzorging. Hij schuwt de middagzon. Verder verdraagt hij geen kalk en droogte. Een licht vochtige, zure grond aangerijkt met turf en goed ontwaterd door toevoeging van grind is perfect. Maar zelfs als je deze regels respecteert, kan succes nog steeds uitblijven. Dit is dus echt een plant voor wie van een uitdaging houdt !

Een gouden raad: eens je deze unieke gentiaan hebt verwelkomd, verplaats hem dan niet meer. Geef hem zeker geen kunstmest en dek hem jaarlijks lichtjes toe met wat turf of lichte boomschors om de bodem rondom hem koel en vochtig te houden.