Fritillaria imperialis

Keizerskroon

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Heb je last van mollen in de tuin dan is keizerskroon een plant voor jou ! Keizerskroon laat vanuit zijn rozet van stevige groene bladeren een dikke stengel uitgroeien met op 50 tot 70 cm hoogte een 8 cm lange, grote klokken die onder een groen kroontje naar beneden hangen. De bloemen variëren van geel tot oranje over rood tot bruin en verspreiden een onaangename zwavelgeur die mollen verdrijft. Zelfs de bol slaagt erin om onaangenaam te ruiken !

Hoewel het zeker een heel mooie plant is te midden van een bloemenperk met lage voorjaarsbloemers, plaats je hem best ver genoeg van je terra omwille van zijn geur.
Belangrijk ook om weten is dat je de bollen schuin of op hun zij in de grond moet planten om te voorkomen dat water in het holte bovenaan de bloembol zou blijven staan. Hierdoor zou de bol immers wegrotten. Eventueel kan je er ook wat grof zand rond de bol strooien om het vocht op te vangen. Let er ook op dat je de schubben op de bol niet beschadigd. Je kan de bollen uitplanten in een eerder droge, humusrijke tuingrond vermengd met turf van augustus tot half november.

Om de 4 jaar kan je keizerskroon best een nieuw plaatsje geven. Haal de bollen hiervoor uit de grond in september of oktober, deel ze eventueel en steek ze op hun nieuwe stek onmiddellijk weer in de grond.