Freesia

Freesia, Kaaps lelietje-van-dalen

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Freesia's zijn alomgekend als veelkleurige snijbloemen. Er zijn enkel- en dubbelbloemige varianten. Heel typisch is hun bijna horizontaal stengeleinde waarop trompetvormige bloemen van hoog naar laag fier rechtop staan. Net als hyacinten of meiklokjes zijn het echte verleiders met hun aangename, idyllische geur. Voor wie het Keukenhof in 2012 al bezocht heeft, heeft dit volop kunnen merken bij de ingang van het Oranje Nassaupaviljoen.

De freesiaknollen kunnen in april tot mei uitgeplant worden. Hoewel ze houden van een zonnige plaats, moet je er voor op letten dat ze steeds voldoende water hebben. In droge zomers kan je ze best bijgieten tijdens de groei. Als je de knollen voldoende tijd hebt gegeven om voeding op te slaan alvorens ze uit te graven kan je ze overwinteren op een droge en warme plaats (minstens 15°C !). Handiger en meer succes verzekerd is echter om gewoon jaarlijks nieuwe knolletjes te kopen.

Wil je van de freesia's hun geur-en kleurenpracht verder genieten in huis knip ze dan vooraleer de bloemen open zijn. Knijp de kleinste bloemknopjes aan het uiteinde van de bloemenaar af en dan zullen de anderen gewoon op water allemaal open komen. Genieten maar !