Erigeron

Fijnstraal

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Erigeron of fijnstraal zijn 40-60 cm hoge planten die met hun veelvoud aan vrij slappe en sterk bebladerde stengels als het ware een groen tapijt over de bodem vormen. Hieruit bloemen zeer veel bloempjes van een 4-tal cm groot. Tientallen witte, roze, violet of blauwe, superfijne kroonblaadjes stralen als het ware rond het gele bloemhartje en lonken vrolijk naar vlinders in jouw tuin. Ze lijken zeer sterk op asters, maar erigeron draagt veel meer en fijnere bloempjes.

Wanneer je na de eerste bloei de plant terugsnoeit dan kan je in de herst nogmaals van deze bloemenpracht genieten op voorwaarde dat de bodem vruchtbaar genoeg is en de plant nog niet te oud. Vergeet ook niet af en toe jouw huis wat op te fleuren met zijn felle kleurtjes, maar doe dit pas wanneer de bloemen al openstaan. Gesloten bloemknoppen zullen niet spontaan openen in water. Om de plant te verjongen en een rijke bloei te garanderen, kan je hem best ook om de 3 jaar scheuren. 

Gezien de langdurige, massale kleurenpracht is Erigeron een ideale kandidaat om kleur te brengen in een moderne tuin met veel siergrassen. Andere leuke combinaties zijn zonnekruid (Helenium), phloxen of teunisbloem (Oenothera).

Geef hem alvast een zonnige standplaats op een vrij vruchtbare en niet te droge bodem. Geniet ervan !