Eremurus

Sierzweep, Naald van Cleopatra

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Eremurus is een echte tuinkanjer ! Hoewel er meerdere soorten met variërende hoogtes bestaan, priemen uit het lage bladerrozet telkens lange stengels die meer dan 1m (sommige soorten tot wel 2m!) hoog kunnen worden. Aan hun uiteinde staan lange bloemenaren vol fijne bloempjes. Er bestaan verschillende kleurvarianten gaande van geel, wit, roos tot allerhande pastelkleuren.

Plant ze bij voorkeur met een drietal tezamen in een groene oase van bijvoorbeeld varens of hosta’s. Door deze groene achtergrond zal het slanke silhouet van deze fijne dames nog sterker benadrukt worden.

Verder verkiest deze dame een zonovergoten plaats in een voedzame, goed gedraineerde grond (tip om het niet te vergeten: denk aan Cleopatra, dromend onder een palmboom aan haar Nijloase in het oude Egypte). Wanneer je de knol plant, doe je ook goed aan om eerst een zandbedje in de put te maken vooraleer je de knol erop legt. Want een te natte grond is werkelijk de doodsteek voor onze ‘Cleopatra’. De ideale planttijd is de tweede helft van augustus/september. Dek haar ook met flink wat stro toe zodat zij de winter kan overleven (blijf dit ook latere jaren doen !). En om haar eeuwige jeugd te bewaren, kan je best ook elk voorjaar een beetje gedroogde koemest onder de grond mengen. In juni/juli zal de sierzweep de aandacht van menig bezoeker opeisen. Tot slot geen paniek wanneer je de eerste zomer geen bloem ziet verschijnen. Dit lukt zelden of nooit of zoals het spreekwoord zegt: schoonheid laat op zich wachten !