Enchinacea purpurea

Rode zonnehoed

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Wie houdt van vlinders in de tuin, moet een plaatsje vrijmaken voor Echinacea purpurea !

70 tot 120 cm hoog met roodachtige, stevige stengels  en bloemen die veel weg hebben van een margriet, zij het dat het bloemenhart niet geel maar oranjebruin is en de kroonbladeren rozig. In cultuur zijn er inmiddels ook andere kleurvarianten zoals de Echinacea purpurea cv alba met witte kroonbladen en een geelgroen hart om de gelijkenis met de margriet nog te versterken.

Zeer bijzonder aan deze plant is dat de kroonblaadjes na een tijdje naar beneden gaan hangen zodat hun bloemenhart volop lonkt naar de rond dwarrelende vlinder. Combineer je hem trouwens met planten zoals ijzerhard (Verbena), kattenkruid (Nepeta), bergamot (Monarda), goudsbloem (Calendula) of kruisdistel (Eryngium) dan ben je klaar om de concurrentie aan te gaan met de vlindertuin in Knokke !  De rode zonnehoed is ook zeer mooi in een strakke moderne tuin met overwegend siergrassen.

Gezien de sterke associatie tussen vlinders en de zomer hoeft het geen verrassing te zijn dat de rode zonnehoed volop wil baden in de zon. Verder heeft hij nood aan een voedzame, kalkhoudende en niet te natte bodem. Als de bodem te nat is, zoals typisch bij kleigronden, treedt al snel wortelrot op. Heb je een natte tuingrond dan kan je eventueel wat grof zand eronder mengen om de waterafvoer te verbeteren. Snoei hem verder flink terug in de lente om een nieuwe uitbundige bloei te waarborgen.

Wist je trouwens dat de wortels van deze plant antibiotische stoffen en stoffen die het immuunsysteem versterken bevatten ? En dit was al gekend bij de Indianen.

Tot slot nog een belangrijke tip: de rode zonnehoed is op zich al een late zomerbloeier. Neem je echter de tijd en de moeite om de verwelkte bloemen te verwijderen, dan zal hij zelfs tot in oktober jouw tuin opfleuren of kan je in een vaas de zomerzon langer in jouw huis koesteren. Vind je dit teveel moeite, geen nood. De uitgebloeide bloemenhartjes zijn op zich ook echte wondertjes der natuur !