Echinops ritro

Kogeldistel

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Echinops ritro of kogeldistel is een gemakkelijke vaste plant. Hij wordt 60 cm hoog. Op zijn grijze stevige stengels pronken bollen van zo'n 4 cm doorsnede vol fijne, blauwe bloemen waaruit een lange stamper straalt alsof hij jouw wou prikken. Op één of andere manier lijken ze wel op zee-egels. Bijen en vlinders laten zich niet afschrikken en wandelen vrolijk van het ene bloempje naar het andere.

Kogeldistel kan volop genieten van de zon. Verder wenst hij een vrij droge en kalkhoudende grond. Zelfs op een voedingsarme, zanderige grond doet hij het nog uitstekend. Weer een ideale plant voor kustbewoners dus.

In het algemeen doet hij het heel goed in de border tesamen met andere zonnekloppers zoals geel duizendblad (Achillea filipendulina), Oosterse toorts (Verbascum), papavers of struikmalva (Lavatera). Vergeet niet om in de herfst zijn stengels tot op de grond af te knippen. 

Wanneer je graag bloemencreaties maakt, knip dan zeker ook eens de kogeldistel. Voor droogboeketten moet je hem wel knippen nog voor hij in bloem staat en hem snel drogen. Zoniet zal hij zijn kleur verliezen.