Dorotheanthus

Ijsbloempje, Middagbloem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Dorotheanthus is een éénjarige plant afkomstig uit Zuid-Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika. Ze hebben een lichte, zandige en kalkhoudende grond nodig.

Het is een zeer lage plant van slechts een tiental cm hoog met naar verhouding grote bloemen van 5 tot 7 cm.  Een echte bodembedekker dus of ook mooi als boordplant van een bloemperk. Zodra 's middags de zon hoog aan de hemel staat, lijkt het ijsbloempje wel letterlijk te ontdooien en ontplooit hij trots zijn bloemen. Op sombere dagen daarentegen houdt hij zijn bloempjes halsstarrig dicht. Heel typisch ook voor Dorotheanthus zijn de glinsterende kristallen die op zijn stengels en blaadjes prijken. Vandaar heeft hij in de volksmond zijn naam 'ijsbloempje' ontleend.

Vanaf half april tot eind mei kan je hem rechtstreeks in jouw tuin uitzaaien. Ook als u minder groene vingers heeft, hoeft u van Dorotheanthus niet bang te zijn. Het is een zeer gemakkelijk teelbare plant die jou uitbundig zal bedanken met een veelvoud aan bloemen. Bovendien is het ook een eetbare plant. Na op een warme dag 's middags genoten te hebben van zijn kleurpracht, kan je de blaadjes 's avonds in jouw slaatje verwerken.