Dictamnus albus

Vuurwerkplant

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Dictamnus albus is een echte zonneklopper ! Heb je een border die volop in de zon baadt of een warme garagemuur die je moet verbergen, dan is dit een plant voor jou. Hij wordt wel 40 tot 80 cm hoog en heeft mooi glanzende donkergroene blaadjes die mooi contrasteren met de lange witte of roze bloemaren van wel 30 cm. Uit elk bloempje steken lang uitgerekte meeldraden alsof ook zij de zon voor geen geld van de wereld willen missen. Heel mooi ook bij de roze variant zijn de donkere adertjes in de kroonbladen.  De vruchten die na de bloei overblijven, kan u mooi in droogboeketten gebruiken.

Het zal u niet verbazen dat Dictamnus albus met al dat zonnekloppen slechts gestaag aangroeit. Maar in ruil houdt hij het wel jaren uit (nvdr: mocht reïncarnatie een optie blijken in het hiernamaals, het leven als een Dictamnus albus lijkt me zo slecht nog niet ...). Ook de vuurwerkplant houdt niet graag van verplanten. Bovendien is hij moeilijk te scheuren. Wil je hem vermeerderen, dan kan je hem best uitzaaien. Snij in het najaar ook steeds de stengels tot aan de voet af.

Wil je eens indruk maken op je vrienden tijdens een zomerbarbecue, lees dan even het volgende weetje. Tijdens de bloei verspreid de plant vluchtige aromatische oliën. Wanneer je bij warm, windstil weer een lucifer onder de bloeiaar houdt dan kunnen deze ontvlammen (voor de bezorgde echtgenotes: dit schaadt de bloemen niet).