Dicentra spectabilis

Gebroken hartje, Mariahartje

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Op de plantenbeurs in Hombeek heb ik mezelf nog laten verleiden tot de aankoop van Dicentra spectabilis, alias Gebroken hartje. Deze plant wordt 50 tot 60 cm hoog en breed. Heel typisch zijn de kleine tweedelige bloempjes, het gebroken - veelal roze - hartje dat om het witte traantje omhult, die vanop de stengel op een rijtje lijken te treuren. Een solidaire groep gebroken hartjes als het ware ...  Bent u niet zo van het melancholische type dan ziet u wellicht meer in de Engelse benaming van deze bijzondere plant. Keert u maar eens de bloempjes om, open dan voorzichtig de buitenste kroonblaadjes en u ziet .... een meisje in haar bad. A Lady-in-the-bath zoals onze overburen zouden zeggen.

Om lang deze anekdotes aan uw kinderen of kleinkinderen te kunnen vertellen, plaats je Dicentra spectabilis op een licht beschaduwde plaats. Hij komt optimaal tot zijn recht in een lichte, humusrijke, vochtige bodem. Heeft u eerder zware grond verlicht hem dan door er wat turf of compost onder te mengen. Beschut hem ook tegen al te hevige wind.

Eens uitgebloeid zal de plant bovengronds volledig afsterven en laat hij je met een gebroken hart achter tot het volgende voorjaar...