Delphinium hybriden

Tuinridderspoor

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Tuinridderspoor is net als crambe cordifolia een echte blikvanger. Met zijn 80 tot 150 cm of hoger steekt hij lange trossen bloemen als een lans omhoog in de lucht. Men ziet ze meestal in blauwe of paarse tinten, maar er bestaan inmiddels honderden kruisingen in allerhande kleurvarianten. Er bestaan ook éénjarige zaaivarianten. Onder de vaste planten heb je twee belangrijke groepen in de kruisingen: Belladonna hybriden en Elatum hybriden.

De Belladonna hybriden zijn de lagere varianten (80 tot 150 cm hoogte) met sterk vertakte stengels waarop eerder kleine bloemen groeien die trouwens prima snijbloemen zijn.

De Elatum hybriden zijn nauwelijks vertakt en gaan recht de hoogte in tot wel 2m. De bloemen zijn ook veel groter en vormen dichte, speervormige bloemtrossen. Deze varianten moet je wel goed ondersteunen. Ze zijn ook minder geschikt als snijbloem. Vult u dus graag regelmatig een vaasje met een bloemetje uit uw tuin neem dan een belladonna kruising.

Welke hybridesoort ook uw voorkeur geniet, tuinridderspoor gooit vanuit de hoogte een oogje op uw tuin in juni en juli en wanneer u hem na de eerste bloei terugsnoeit tot 10 cm hoogte kan u er verder van genieten in het najaar. Na de tweede bloei snoei je hem terug tot op de grond.  

Geef hem een plaatsje waar hij volop kan genieten van de zon en beschut staat van de wind. Zorg voor een goed gedraineerde, maar niet te droge en voedzame tuingrond. Als je hem jaarlijkse wat compost geeft, zal hij dankbaar zijn bloemen tevoorschijn toveren. Kies zijn plaatsje ook onmiddellijk goed want hij houdt niet van verplanten. Hou tot slot slakken in  het oog want ze zijn dol op het jonge loof van tuinridderspoor.