Cosmos

Kosmos, Cosmea

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

De Cosmos vindt zijn herkomst in Mexico en vraagt een vruchtbare, niet te zware grond. Hoewel het in principe een vaste plant is, kan hij door onze - naar Mexicaanse normen - strenge winters hier slechts als éénjarige geteeld worden.

Deze bloemen zie je vaak in moestuinen, maar past ook heel mooi in een bordertuin. Hij kan 40 tot wel 90 cm hoog worden. Het is dan ook best om hem te ondersteunen. De bloemen van deze plant zijn 5 tot 8 cm groot en komen in allerlei kleuren voor, zoals wit, roze, rood, lila, oranje,... Gezien zijn herkomst zal het niet verwonderen dat hoe warmer de zomer, hoe meer hij zijn bloemenpracht toont.

Om zo snel mogelijk van zijn bloem te genieten kan je hem in februari/maart onder glas zaaien, zodra je de eerste echte blaadjes ziet verschijnen verspenen en in mei uitplanten in openlucht.

Leuk om weten: de Cosmos astrosanguineus of chocoladekosmos verspreidt op warme zomeravonden een heerlijke chocoladegeur. Op de kop toe heeft hij nog een zeer intense, donkere bloemkleur: van bloedroede tot diep purper of bijna zwarte bloemblaadjes met een donkerroos bloemhart. Een aanrader !