Convallaria

Meiklokje, Lelietje-van-dalen

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Convollaria, alombekend als meiklokjes, zijn winterharde vaste planten die slechts 20 tot 30 cm hoog worden. Uit mijn kindertijd herinner ik me nog altijd hoe we bij ons grootmoeder 'mugékes' gingen halen om in de school bij het Mariabeeld te plaatsen in de meimaand.  Tussen zijn dikke, groene bladeren, hangen op een rijtje een 5 tot 10-tal kleine, witte klokjes met hun hoofdje naar beneden. Het zijn ook echte geurbommetjes. Talrijke parfums maken hier dankbaar gebruik van.

Bent u zo'n fan van hun parfum plant dan in september tot november hun bolletjes in een humusrijke, eerdere vochtige grond.  Door hun kruipende wortelstok zal zich al snel een geurend bloementapijt ontwikkelen. Aangezien ze goed schaduw verdragen, is convallaria ook een ideale plant om kale plekken tussen struiken en voldoende lichtdoorlatende bomen op te vullen.  Om optimaal van deze kortbloeiende plant te genieten, dien je best in maart wat compost toe.

Nadat ze jou in mei verleid hebben met hun geur, zullen de rode zaadknopjes verschijnen. Heel decoratief !

Let wel op met kleine kinderen aangezien alle delen van de plant giftig zijn. Knabbelen zij op een stengel of hebben ze een besje ingeslikt dan kan door vergiftiging buikpijn, diarree of braken ontstaan.