Colchicum

Naakte juffertjes, Herfsttijloos

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Naakte juffertjes lijken een beetje op krokussen, maar bloeien echter in het najaar. In de lente zal je enkel hun brede, vlezige en geribde bladeren van een 30cm hoogte zien verschijnen. Deze bladeren sterven af in het begin van de zomer, waarna de krokusachtige bloemen in hun Evakostuum verschijnen. Enige schroom lijkt wel aanwezig aangezien ze steeds in kleine bosjes bij elkaar hokken. Afhankelijk van de soort kunnen de bloemen wit, lilaroze of paars zijn en heb je meer of minder juffertjes uit 1 knol. Ze worden zo’n 20 cm hoog.

De ideale planttijd voor zijn knolletjes zijn juli tem september. Kies bij voorkeur een vochtige plaats. Even een maandje geduld en in september/oktober zullen zij jou blij verrassen. En als je er ten top van wil genieten, kan je ook gewoon de knol op een schaaltje in de huiskamer zetten. Geef hem noch aarde, noch water. Hij zou spontaan moeten beginnen bloemen ! Daarom noemen ze de naakte juffertjes ook wel eens ‘droogbloeier’. Na de bloei kan je hem vooralsnog een plaatsje geven in je tuin om jaren verder te genieten van deze herfstbloeier.

 Nog even twee belangrijke opmerkingen. Ten eerste, probeer slakken weg te houden van de bladeren indien je hiervan last hebt. Anders zal de knol niet genoeg voeding kunnen opnemen en heb je in de herfst geen bloem. Om dezelfde reden mag je – hoe erg het je ook zou storen – het gele, verwelkend blad nooit afknippen. Ten tweede, de knolletjes zijn wintervast en mogen dus perfect blijven zitten. Bij grote knollen kan je de uitlopers wel oogsten nadat de bladeren volledig afgestorven zijn in de zomer. Maar je zal wel 3 jaar geduld moeten hebben vooraleer ze hun eerste bloemen geven.