Cimicifuga simplex

Zilverkaars

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Zilverkaars is een sierlijke plant voor een plaatsje achterin een schaduwrijke border. Hij wordt een halve tot één meter hoog. Aan het uiteinde van de stengel prijken lange, dichte bloemtrossen van fijne witte bloempjes met talrijke meeldraden. Het lijken wel kaarsen op een stokje. Soms zijn de bloemtrossen zo groot dat de stengels lichtjes afbuigen als ware het dat de kaarsen elk donker hoekje wilden verlichten. De bladeren van de zilverkaars zijn in principe lichtgroen, maar je hebt ook een variant cimicifuga simplex cv 'Atropurpurea' die prachtige purperbruine bladeren heeft.

Zilverkaars houdt van een vochtige, koele en humusrijke bodem. Vandaar ook dat je hem best een schaduwrijk plaatsje geeft. En zelfs al zou je de bodem voor hem voldoende vochtig houden, dan riskeer je dat de zon zijn fragiele bladeren zou verbranden. Respecteer dus zijn roep om een plaatsje uit de zon. Je mag zelfs zover gaan dat je hem tussen bomen of naast bamboe plaatst. Andere mooie combinaties zijn phloxen, varens, herfstanemonen of monnikskap (Aconitum).

Wanneer cimicifuga simplex zijn kaars gedoofd is, mag je in november zijn stengels tot de grond afknippen. Zodra de lentezon weer haar intrede doet, mag je hem vervolgens verwennen met een portie compost.