Chrysanthemum rubellum hybriden

Herfstchrysanten

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Chrysanten behoren tot de oudste sierplanten. Reeds 500 jaar voor Christus waren ze in China in cultuur waar ze zo bijzonder gevonden was dat de chrysant enkel de tuin van edellieden mocht sieren. Niet verwonderlijk trouwens dat je de chrysant ook vaak terugvindt op Chinees porselein. In de achtste eeuw werd de chrysant in Japan ingevoerd waar ze door de keizer werd uitgeroepen tot nationaal symbool en de keizerlijke zegel mocht sieren. Ze beeldden haar af als een bloem met zestien stralen, symbool van goddelijke autoriteit. Omdat de tronen van de keizers helemaal bedekt waren met chrysanten wordt naar het Japans koningshuis ook nu nog verwezen als de ‘Chrysantentroon’. In Europa deed de chrysant slechts zijn intrede in de 17de eeuw. Niettemin is het hier één van de populairste en economisch belangrijkste sierplanten geworden zowel voor de snijbloementeelt als voor de potcultuur. Mede uiteraard dankzij de menig chrysant die we bij onze dierbaren overledenen plaatsen op 1 november. De bloemknopvorming van chrysanten wordt gestimuleerd wanneer de dagen korten. Dergelijke planten noemt men ook weleens 'kortedagplanten'. Daarom zijn het ook één van de laatste planten die ons herinneren aan de voorbije zomerdagen vooraleer we definitief de winter ingaan.

Uit de duizenden chrysantsoorten die momenteel bestaan zijn niet alle soorten winterhard. Echter, de chrysanthemum rubellum hybriden zijn dit wel. Ze worden 40 tot 80 cm hoog. Hun bloemhoofdjes zijn 5 tot 8 cm in diameter. Kenmerkend is het gele bloemenhart met oorspronkelijk roze straalbloemen. Maar er bestaan inmiddels ook andere varianten zoals de Chrysanthemum rubellum cv 'Duchess of Edinburgh' met halfgevulde, fluweelrode bloemen. Welke soort je ook kiest, de chrysanthemum rubellum strelen jouw neus met hun sterke, typische chrysantengeur.

Geef ze steeds een plaatsje in de volle zon op een goed ontwaterde grond. Bij natte kleigronden gaat de chrysant letterlijk voor de bijl. Chrysanten kan je heel mooi combineren met asters, Zonnehoed (Rudbeckia), Zonnekruid (Helenium) of Monnikskap (Aconitum). Verwen hem verder jaarlijks met een portie compost. Desondanks zijn late bloei knip je de stengels eens hij uitgebloemd is best tot op de grond af en bedek je hem met zijn eigen snoeisel of dennetakken om hem te beschermen tegen al te strenge vorst. Zelfs als je deze regels respecteert, heeft de chrysant de neiging een kort leven beschoren te zijn (nvdr: je zou bijna zeggen dat hij niet voor niets een kerkhofplant is). Daarom doe je er best aan om om de 3 jaren de chrysant in de lente te scheuren en vervolgens te herplanten.

Tot slot nog een leuk filosofisch weetje als afsluiter: chrysanten staan symbool voor eerlijkheid, trouw en vriendschap. Ze brengen de power flower weer tot leven !