Chionodoxa

Sneeuwroem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Sneeuwroem is een klein bolgewas dat slechts een 15 cm hoog wordt. Het is naast de sneeuwklokjes, krokussen en gele winterakoniet (Eranthis) één van de vroegste bloeiers waarvan je kan genieten. Op het tere stengeltje steken stervormige bloempjes reeds in februari in groep hun hoofdje boven de grond. Ze kijken fier omhoog alsof ze op hun tenen naar de lentezon turen ver weg daar in de hemel. De bloemkleur kan variëren van wit tot roze over blauw naar lilatinten. Dankzij hun kleur vallen ze altijd op in jouw tuin, zelfs in een sneeuwtapijt.

Plant deze winterprinsesjes nog tot eind oktober in groepjes bij elkaar op een zonnige plaats. Ze hebben op zich geen speciale grondeisen, maar houden wel van een goed gedraineerde humusrijke grond.

De bollen zijn volledig winterhard en je kan ze jaren laten steken. Na een tijdje kunnen ze wel te dicht tegen elkaar groeien. Verdeel dan de bollen opnieuw zodra in mei de bladeren afgestorven zijn. Ben je het vergeten, wacht dan tot september/oktober om de bollen uit te graven en te herverdelen. En mits wat geluk, krijg je ook hulp van de mieren. Deze beestjes zijn zeer ijverig met het vervoeren van de zaden van deze voorjaarsbloeier. En zo komt het wel eens dat deze bloempjes heel onverwacht ook elders tevoorschijn komen. Maar daar zullen wij alvast niet om treuren !