Chelone obliqua

Schildpadbloem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Heeft u zoals ikzelf een natte tuin (een minpuntje van in het hart van de oude baksteenindustrie te leven) dan is de schildpadbloem iets voor u. Deze plant houdt van natte voeten in een kalkrijke, zware klei of leemgrond. Hij wordt een 40 tot 60 cm hoog. Zijn hoekige, onvertakte stengels zijn ware soldaten die menig windstoot goed verdragen zonder te knakken. Ze dragen donkergroene bladeren die lichtjes glanzen in het najaarslicht.  Tussen deze bladeren verenigen roze of purperen, lipvormige bloemen zich in kleine, dichte trosjes. Mits enige fantasie herken je in de bloemen de kop van een schildpad. Zijn Latijnse naam verwijst hier nog naar. Chelonè is immers Grieks voor schildpad. Neem hierbij nog de rijkelijke bloei en deze plant zal per definitie menig aandacht trekken. En de verwonderde voorbijganger die in het bloemetje kijkt, ontdekt een gele baard van meeldraden. Heel bijzonder !

Geef hem bij voorkeur een lichtbeschaduwde standplaats. Echter, op voorwaarde dat de grond voldoende vochtig is, verdraagt hij ook best zon. Wanneer je tuin te droog is, kan je proberen het vochthoudend vermogen te verbeteren door er flink wat compost onder te mengen. Hou er wel rekening mee dat hij onder gunstige omstandigheden flink kan aangroeien. Plant dus niet meer dan een vijftal planten per m² en geef hem de nodige ruimte rondom.

Wanneer je al een mooie tros hebt, ga dan zeker eens langs met de knipschaar voor een bloemetje in huis. De schilpadbloem is een uitstekende snijbloem. Bovendien zijn ook de zaaddozen heel mooi om in bloemstukken te verwerken. Knip daarom de verwelkte bloemen niet af in het najaar. Zo kan je nog genieten van prachtige winterbeelden wanneer sneeuw en rijm op de zaaddozen is neergestreken.