Cerastium tomentosum

Viltige hoornbloem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

De viltige hoornbloem is één van de makkelijkste bodembedekkers die men kan hebben. Zo'n 15 tot 30 cm hoog met grijs-witviltige stengels die een beetje chaotisch witte bloemetjes naar boven duwt. De bloemetjes hebben 5 kroonbladen die vanaf de kelkbladen een fijne hals vormen die dan breed uitloopt: een beetje zoals een hoorn. Vandaar zijn Nederlandse naam: de viltige hoornbloem. 

Deze plant is een echte zonneklopper. Geef hem jouw heetste plaatsje in je tuin op een arme, droge en zanderige bodem. Indien je een te zware tuingrond hebt, kan je eventueel zand bijmengen. Wanneer hij het naar zijn zin heeft, kan hij zo sterk groeien dat hij al gauw zijn buren overwoekert. Geef hem dus de nodige ruimte - in grotere vlakken komt hij trouwens door zijn chaotisch karakter zo ook het meest tot zijn recht - en knip hem tijdig bij. Dit kan het hele jaar door. Zodra de bloemen verwelkt zijn, is het sowieso aangeraden om de plant te snoeien om te vermijden dat je na enige tijd kale plekken krijgt in deze bloemoase.

Heb jij een strakke moderne tuin met veel siergrassen, maar heb je graag ook een bloemetje hier en daar dan is de viltige hoornbloem een kandidaat om bijv. naar lamenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) te plaatsen.