Centaurea montana

Bergkorenbloem

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Stond u als kind ook steeds verrukt te kijken naar een korenbloem: de paarse 'fluffy' bloemen met een mooie rode kern ? Dan moet u zeker ook de bergkorenbloem op een zonnig plaatsje in jouw tuin planten.

Hij heeft een voorkeur voor een goed gedraineerde, niet te lichte grond. En voor de kustbewoners: hij heeft geen afkeer van de zoute zeelucht. Het is eigenlijk een sterke en gemakkelijke vaste plant. Wanneer je hem om de drie jaar in het najaar scheurt, zal hij jou jaren vol nostalgische gedachten uit jouw kindertijd brengen. Op voedzame bodems heeft hij wel nogal de neiging om zo sterk door te groeien dat hij slordig overkomt. Ondersteun hem tijdig om dit te voorkomen.

In het algemeen wordt hij niet hoger dan 20-40 cm. Plaats hem dus vooraan in de border met bijvoorbeeld papavers, lupinen, verbascum of als voorloper van een heesterlaag.

En vergeet niet om uitgebloeide bloemen te verwijderen om zolang mogelijk van de korenbloem te blijven genieten !

Wist u trouwens dat zijn naam een verwijzing is naar de legendarische centaur uit de Griekse mythen, Chiron. Chiron was de leermeester van Achilles, volgens Plato de knapste held uit de oorlog tegen Troje, en leidde ook Asclepius, de god van de geneeskunde, in in de geheimen van de artsenij. De bloemen worden ook vandaag nog in de medische wereld toegepast als oogwater om vermoeide ogen te behandelen (een nieuwe knipoog naar Chiron).