Canna

Indisch bloemriet

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Canna is een sierlijke, stevige plant met grote groene of roodvioletkleurige bladeren en grote gele, roze, rode of oranje bloemaren. Oorspronkelijk is hij afkomstig van Centraal-Amerika. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze plant van een zonnige, beschutte standplaats houdt. Zorg ervoor dat hij steeds voldoende vochtig staat. Het is oorspronkelijk een plant die aan de rand van vijvers en meren groeide. Te nat kan dus eigenlijk niet !

Indien je Canna wortelstokken koopt in het voorjaar dan moet je ze in een pot met vochtige turf of humusrijke grond op een warme plaats laten uitschieten. Pas einde mei mag je hen dan in openlucht uitplanten. Aangezien ze veel bijscheuten vormen zullen Canna's al op 1 seizoen breed uitgroeien. Canna is bovendien ook een ideale potplant voor kleine stadstuinen en terrassen.

Canna's zijn niet winterhard. Wil je meerdere jaren van deze plant genieten dan zal je de stengels in oktober of november moeten afsnijden tot een tiental cm. Haal vervolgens de knollen uit de grond, laat ze enkele dagen drogen en overwinter hen dan in een pot met aarde op een niet te koude plaats (minstens 9°C).