Campanula persicifolia

Perzikbladig klokje

Bloeiperiode

Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
            

Campanula persicifolia is een sterke, weinig verzorging vragende plant. Onmisbaar dus in ieders border ! Aan een fijne, slanke stengel van 40 tot 100 cm hoog hangen bovenaan een 8-tal felblauwe grote klokken. Een gele stamper steekt mooi af op de blauwe achtergrond. In cultuur heb je bovendien ook andere kleurvarianten, zoals de prachtig witte klokjes met een blauw randje van de cv George Chriswell. Een andere cultuurvariante - cv Gawen - heeft zogenaamde kop-en-schotel klokjes: een wit klokje waarvan de grote, witte kelkbladen een schoteltje eronder vormen. Gewoon mooi ! Bovendien kan je er dubbel van genieten wanneer je na de bloei de verwelkte bloemstengels afknipt.

Campanula vraagt een zonnige tot halfschaduwplaats op een voedzame, goed ontwaterde bodem. Op te vochtige bodems zal hij snel wegrotten. Vermeng ook een beetje kalk onder jouw bodem om hem stevig recht te laten staan. Niettemin ondersteun je hem best op winderige standplaatsen. Om jaren deze klokjes te kunnen bewonderen, scheur je hem om de 4 jaar. Dit houdt hem lekker gezond. Let ook op voor slakken want deze slome tuinbewoners zijn dol op campanula !

Op zonnige plaatsen staat hij heel mooi naast Geel duizendblad (Achillea), Papavers of Lelies. Geef hem op een halfschaduwplaats eens een plekje naast Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) of Geitenbaard (Aruncus). En vergeet hem uiteraard eens niet in een bloementuiltje binnenshuis !

Voor de stadstuintjes: campanula doet het ook uitstekend als potplant op jouw terras. Voor kleine ommuurde terrasjes loont het ook de moeite om eens te grasduinen onder de lage campanulasoorten zoals Campanula portenschlagiana. Deze kleine variant is een zeer sterke soort die een saaie, oude muur zal omtoveren in een violetblauwe zee.  En er bestaan nog honderden andere campanulasoorten. In de toekomst kunnen we hier met plezier eens een hoofdstuk aan wijden.